8/4/08

Ous trufats sobre llit de fècula i sobrassada de Mallorca


L’altre dia, la Cristina Gual, una bona companya de feina, em va obsequiar amb una apetitosa sobrassada de Mallorca. Els sogres de la Cristina són illencs i, quan és l'època de la matança del porc, sempre aprofiten per fer unes bones sobrassades que, després, reparteixen entre tota la família. Aquesta Setmana Santa, la Cristina va estar a Menorca, l'illa paradisíaca on estiuegem totes dues des de fa uns quants anys, i els seus sogres, que també hi tenen una casa, li van donar un munt de sobrassades.

Bé, el cas és que, des del moment en què vaig tastar aquella exquisida i aromàtica sobrassada, no vaig parar de pensar en possibles receptes que incloguessin aquest producte tan típicament illenc. Recordava que la nostra mare, de petites, ens solia fer uns ous ferrats amb sobrassada que a la meva germana i a mi ens feien llepar els dits; així doncs, vaig començar a pensar en la combinació d’ous i sobrassada.
Per altra banda, aquests darrers dies he estat escrivint sobre les tòfones i m’he estat informant sobre diverses receptes elaborades amb aquest fong misteriós. Una de les recomanacions de Deliciosa Martha eren els ous trufats, que jo he acabat elaborant seguint la proposta dels ous escalfats amb paper film de Juan Mari Arzak.
Si a tot això hi sumeu el llit de fècula –que no és més que un puré de patata casolà- ja teniu el plat d’avui: una amalgama de diferents idees i diferents sabors i textures que, creieu-me, els vostres paladars agrairan.


Ingredients per a 4 persones:2 patates grans
1oo ml de crema de llet
una nou de mantega
un polsim de sal
4 talls prims de sobrassada
4 ous de gallina grans
julivert
oli de tòfona blanca (tuber magnatum)
paper film i fil de cosir


Preparació:
Temps estimat: 40 minuts



  • Primer de tot, prepareu el puré de patata: només cal que escalfeu les patates al microones durant 8-9 minuts a màxima potència. Seguidament, les peleu i les trossegeu. Introduïu les patates trossejades en un recipient i afegiu-hi la crema de llet, la mantega i la sal. Passeu-ho tot per la batedora fins que quedi un puré ben fi però consistent. Reserveu el puré col•locant un paper film al damunt, de manera que toqui directament el puré.
  • A continuació poseu a bullir aigua. Mentrestant prepareu els ous: poseu un tros de paper film sobre una tassa i premeu-lo endins de tal manera que a dins hi càpiga un ou. Casqueu l’ou i poseu-lo sobre el paper film, afegiu-hi el julivert ben picat i un rajolí de l’oli de tòfona blanca.
  • Feu un farcellet amb el paper film i el seu contingut i lligueu-lo amb un fil de cosir. Feu el mateix procediment amb els altres ous i, en acabat, poseu els quatre farcellets a bullir durant 2-3 minuts. Procureu que la clara estigui ben cuita abans de treure’ls.
  • Seguidament, retireu el paper film amb ajuda d’una espàtula i reserveu els ous.
  • Poseu un parell de cullerades d’oli en una paella i fregiu-hi els quatre talls de sobrassada (30 segons per cada banda).
  • Acte seguit, ja podeu muntar el plat: poseu dues cullerades generoses de puré de patata al centre del plat i, amb ajuda d’una cullera, escampeu el puré formant un cercle; sobre el llit de puré de patata, poseu-hi un tall de sobrassada i una cullerada sopera de l’oli on l’heu fregit; finalment, poseu sobre la sobrassada l’ou trufat i decoreu el plat amb una cullerada de l’oli de la sobrassada.
  • Si voleu, abans de servir podeu rebentar l’ou per tal que vessi el rovell.

No hay comentarios: